Buikgriep

Als er sprake is van braken en diarree wordt dat in de volksmond ‘buikgriep’ genoemd. Buikgriep wordt door veel mensen gezien als onschuldig en ongemakkelijk. Meestal verdwijnt buikgriep als vanzelf na het tijdelijk weglaten of aanpassen van de voeding en het nemen van rust.
Bij regelmatig voorkomende buikgriep dient er naast medisch onderzoek, naar de leefstijl gekeken te worden. Een gezond immuunsysteem kan buikgriep helpen voorkomen.

Buikgriep – kwaal of ziekte

De medische term voor buikgriep is gastro-enteritis, hetgeen betekent dat er een ontsteking in de maag en/of de darmen is. Buikgriep is een algemene term voor ontstekingen in de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. De lichamelijke reacties, braken en diarree, geven aan dat er iets niet lekker zit. Of het om een tijdelijke ontsteking gaat, buikgriep, of een chronische ziekte dient door de arts gediagnostiseerd te worden.

Gastro-Enteritis

Gastro-Enteritis is een samengevoegde term van:

  • gastritis, ofwel ontstekingen in de slijmvlies van de maag en
  • enteritis, de ontstekingen in de slijmvliezen van de darmen

Gastritis, maagslijmvliesontsteking, geeft een branderig gevoel, omdat het zuur het maagslijmvlies aantast. Men heeft moeite met eten bij deze vorm van buikgriep. Gastritis is geen maagzweer.

buikgriep

De binnenkant van de maag is bedekt met het maagslijmvlies. De slijmvlieslaag heeft o.a. klierbuizen die betrokken zijn bij de maagsap productie. De dikke slijmvlieslaag beschermt de maag tegen zoutzuur. Zoutzuur zit in het maagsap.

Er kan sprake zijn van een acute of een chronische maagslijmvlies ontsteking. Bij een acute vorm spreekt men van buikgriep, omdat het een tijdelijke ontsteking is aan het slijmvlies. De chronische ontsteking valt niet onder buikgriep.

Virus-groepen en buikgriep

Enkele bekende virus-groepen die de oorzaak kunnen zijn van gastro-enteritus:

  • Noro virus – komt ook veel voor in Nederland als er sprake van buikgriep is
  • Rota virus – komt het meeste voor bij kinderen onder 2 jaar
  • Adeno virus – veroorzaakt doorgaans milde symptomen van buikgriep

De verschillende virus groepen geven een bepaald ziektebeeld, zodat door medici duidelijk vast te stellen is om welk virus het gaat.

Hoe ontstaat buikgriep?

Meerdere oorzaken kunnen aan buikgriep ten grondslag liggen. Het slijmvlies van maag of darm raakt door een aantal factoren geïrriteerd, raakt beschadigd en gaat ontsteken. Oorzaken van buikgriep kunnen zijn: een infectie van parasieten, bacteriën, virussen of erfelijke factoren, roken, overmatig alcoholgebruik. Maar ook door overmatige stress en langdurig gebruik van medicijnen, verslechterd de kwaliteit van het slijmvlies en kan buikgriep gemakkelijker toeslaan. Bij sommige medicijnen worden ontstekingen getracht te voorkomen door maagzuurremmers erbij te slikken.

Besmetting bij buikgriep

Buikgriep is besmettelijk. Hygiëne is van groot belang om buikgriepbesmetting te voorkomen. Zodra er sprake is van buikgriep dient hygiëne in acht genomen te worden. De meest gebruikte adviezen gaan over het handen wassen voorafgaand aan het bereiden van eten en zeker na het bezoek aan het toilet. Het toilet kan een bron van virussen zijn. Bij buikgriep is een goede hygiëne voor toilet is geen overbodige luxe. Reiniging met chloor en schone handdoeken zijn nodig om de kans op buikgriep te verkleinen.

Buikgriep is niet gebonden aan jaargetijden, zoals de griep die meestal in de wintermaanden voorkomt. Als er in één keer veel mensen besmet worden met buikgriep betreft het waarschijnlijk een virus.

Veel voorkomende klachten bij buikgriep
Buikgriep kan beginnen met misselijkheid en braken. Daardoor alleen al kan de eetlust
verminderen. Afhankelijk van de mate van infectie kan de maag of buik opgeblazen en
pijnlijk aanvoelen. Meestal gaat dit gepaard met diarree. Deze combinatie is typisch voor buikgriep. Door de heftige impact van de infectie en de uitingsvormen ervan is de persoon met buikgriep vermoeid, heeft hoofdpijn en wil rusten.

De misselijkheid ontstaat omdat voeding te veel impact heeft op de ontstoken maag of darmwand. Bij buikgriep is het een natuurlijke reactie van het lichaam om het voedsel af te stoten. De braakimpulsen zijn niet te onderdrukken. Het lichaam beschermt zichzelf door te braken.

Mogelijke klachten van buikgriep op een rij:stomach-pain

  • misselijkheid
  • braken
  • weinig of geen eetlust
  • opgeblazen gevoel
  • pijnlijke buik; buikkrampen
  • vermoeidheid, futloos zijn
  • hoofdpijn
  • diarree; waterdunne ontlasting
  • zeer donkere ontlasting
  • koorts

Een lichte buikgriep kan verdwijnen door de oorzaak ervan weg te nemen. Als de klachten van buikgriep aanhouden dan dient men naar de arts te gaan voor een diagnose. Bij complicaties zou het kunnen dat er antibiotica ingezet wordt.

Hoe kom je van buikgriep af?

In geval van braken en diarree zal er geen of weinig eetlust zijn. Echter kan, door onderstaande factoren te vermijden of te verminderen, het lichaam de rust krijgen om te herstellen.

In geval van buikgriep:

  • vermijden van sterk gekruid eten
  • veel zoete voedingsmiddelen vermijden
  • vetrijke maaltijden leveren een vertraging in het ledigen van de maag op, daardoor kan het zuurbranden veroorzaken.
  • als eten weer mogelijk en comfortabel aanvoeld is het raadzaam om kleinere porties te eten. teveel eten in de maag, geeft hogere druk. Door de druk kan de afsluitklep onder in de slokdarm opengaan. Het maagzuur kan dan naar de slokdarm stromen.
  • alcohol kan te veel impact hebben op het verstoorde evenwicht in de maag en de buikgriep verergeren
  • stress doet buikgriep geen goed. Door overmatige stress krijgt de maag signalen meer maagsappen aan te maken, waaronder zuur.
  • melk kan het zuur even binden, maar stimuleert ook de aanmaak van zuur. De klachten van buikgriep worden eerder versterkt, dan dat het helpt.
  • koolzuurhoudende dranken zullen het brandende gevoel in de maag versterken.
  • als er al zin is in koffie, kan deze beter niet gedronken worden.
  • stoppen met roken; afhankelijk van de ernst van gastritis.

Buikgriep kan enkele dagen tot een week aanhouden. Bij een gezonde constitutie zal de buikgriep na een dag of 2 meestal overgaan. Bij (kleine) kinderen is het noodzaak in de gaten te houden of het kind voldoende drinkt bij overmatig braken en diarree. De arts kan een diagnose stellen en eventuele vervolgakties in gang zetten.

Als het immuunsysteem gezond functioneert, kan het de indringer, bacterie, virus of parasiet aanpakken en elimineren. Een gezond immuunsysteem kan buikgriep helpen voorkomen.

Buikgriep en voeding

Bij aanvang van een buikgriep kan het goed zijn dat er totaal geen eetlust is. Alles moet ‘uit’ het lichaam in plaats van eten erin. De maag en darmen worden belast als er eten verteerd moet worden.

Als het lichaam normaal gesproken gezond is, kan het gemakkelijk enkele dagen zonder eten. Als er een hongergevoel is en de wens om weer te gaan eten, kan het weer gaan eten langzaam aan opgebouwd worden. Beter geen vetrijke, kruidige en/of zoete maaltijden nemen bij het genezen van buikgriep. Mogelijk valt bouillion goed in de maag; dat geeft het zo belangrijke vocht en de nodige zouten aan het lichaam.Bouillion

Vooral gezonde voeding zal stap voor stap weer gegeten kunnen worden.

Enkele cijfers

  • minstens 1 op de 5 Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur
  • mogelijk heeft 50% van de 50-plussers gastritis; al of niet gepaard met klachten
  • jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen mensen buikgriep, ofwel gastro-enteritis
  • een half miljoen (van de 4,5 miljoen mensen) wordt besmet met het noro virus
  • virussen gaan dood bij verhitting

Niets op deze site is bedoeld ter vervanging van medisch advies of behandeling. Onderwerpen zijn informatief bedoeld, niet ter vervanging van informatie door de reguliere medische gezondheidszorg. Als er gezondheids problemen zijn dient men altijd doktersadvies in te winnen.