Maagzweer

Een ontsteking aan het maagslijmvlies wordt een maagzweer genoemd. Door het beschadigde slijmvlies kan het zure maagsap op zenuwuiteinden van de maag komen. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Een zweer in de twaalfvingerige darm valt eveneens onder het hoofdstuk ‘maagzweer’. Een maagzweer aan de twaalfvingerige darm komt zelfs vaker voor dan een maagzweer in de maag. De helicobacter pylory is vaak de oorzaak van een maagzweer.

Waar zit de maagzweer?

In de volksmond wordt ‘maagzweer’ gebruikt om een ontsteking in het maagdarmkanaal aan te geven. Een maagzweer zit niet per definitie in de maag. Afhankelijk waar de maagzweer in het maagdarmkanaal zit, wordt de Ulcus (zweer) benoemd:

  • Ulcus pepticum wordt gebruikt wanneer het een zweer in het maagdarmkanaal betreft. Dat kan een ontsteking zijn in de slokdarm, maar ook in de maag of de twaalfvingerige darm.
  • Ulcus ventriculi is een beschadiging oftewel een maagzweer in de maag. Het slijmvlies is aangetast door het zure maagsap dat celvernietigend werkt.
  • Ulcus duodeni is een zweer in de twaalvingerige darm

Hoe ontstaat een maagzweer?

De beruchte helicobacter pylory is meestal de oorzaak van een maagzweer. Niet alle besmettingen met een deze bacterie veroorzaken een maagzweer. Deze bacterie kan ook de slijmlaag in de twaalfvingerige darm aantasten. Dit gedeelte van de darm sluit direct aan op de maag en is het bovenste gedeelte van de dunne darm.

Bij een teveel of verkeerd gebruik van bepaalde medicijnen kan het slijmvlies ook beschadigd worden en een maagzweer ontstaan.

Klachten

Pijn is de meest voorkomende klacht, daarnaast kan er sprake zijn van misselijkheid en opboeren. Ook het gevoel van brandend zuur wordt benoemd als klacht. Afhankelijk van waar de maagzweer zich in het maagdarmkanaal bevindt geeft het een bepaalde klacht of een combinatie van klachten.

Om te bepalen of er sprake is van een maagzweer dient de huisarts een diagnose te stellen.

Gastroscopie bij maagzweer

Via gastroscopie (kijkonderzoek met een endoscoop) kan de binnenkant van de maag bekeken worden. Om aan te tonen of de helicobacter pylorie in de maag zit kunnen er biopten weggenomen worden. Door laboratorium onderzoek kan dat met zekerheid vastgesteld worden.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl draagt bij aan het goed functioneren van de spijsvertering en een goed werkend immuunsysteem. Als er sprake is van een maagzweer is een gezonde leefstijl aan te raden het lichaam zo min mogelijk te belasten.

Wist u dat?

  • de helicobacter pylori bacterie is de belangrijkste oorzaak van een maagzweer
  • maagzweren vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen
  • een maagzweer kan ook in de twaalfvingerige darm voorkomen
  • men vroeger dacht dat een maagzweer door stress veroorzaakt werd; stress is geen oorzaak van een maagzweer
  • in het maagsap zitten bacteriën; concentraties van ± 1000 stuks per ml.
  • maagflora bestaat uit slijmvlies met maagsap en meer dan 100 maagbacteriën

Lees meer

Niets op deze site is bedoeld ter vervanging van medisch advies of behandeling. Onderwerpen zijn informatief bedoeld, niet ter vervanging van informatie door de reguliere medische gezondheidszorg. Als er gezondheids problemen zijn dient men altijd doktersadvies in te winnen.